Да се премахне влагането на биодобавка в горивата за период от 6

...
Да се премахне влагането на биодобавка в горивата за период от 6
Коментари Харесай

Превозвачи настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%

Да се премахне влагането на биодобавка в горивата за интервал от 6 месеца и за същия интервал да се понижи на половина акцизът, упорстват от Съюза на интернационалните превозвачи. 

Представители на съюза показаха на съвещание на транспортната комисия в Народното събрание своите визии по какъв начин да се подкрепи браншът в тежката обстановка, в която се намира поради фрапантното повишаване на горивата.

Днес в Брюксел водачите на Европейски Съюз разискват няколко тематики, свързани с войната в Украйна и растящата инфлация, измежду които е и координирано понижаване на акциза на горивата в опит да смъкват цените им. Според СМП обаче първо страната ни може да направи промени в Закона за силата от възобновими източници, с която краткотрайно да отпадне наложителното вложение на биодобавки в горивата, което ги оскъпява.

Пред депутатите от транспортната комисия в Народно събрание ръководителят на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев е показал към този момент подхванатите ограничения в редица европейски страни след започването на войната в Украйна.

Белгия към този момент понижи Данък добавена стойност налога върху горивата. Нидерландия също, като от 1 април цената за литър бензин става 17 евроцента, а за литър дизел 11 евроцента. В Испания държавното управление е на финалните договаряния с протестиращите автопревозвачи, където се чака реализиране на консенсус и понижаване цените на горивата. Очаква се испанското държавно управление да отпусне 500 млн. евро на превозвачите. В Италия към този момент е гласувано тежкотоварният авто превоз да бъде подкрепят с 500 млн. евро, като до края на април митата на горивата са понижени с 25 евроцента за литър. Наред с това е признат указ за намалява на ДДС върху горивата и на цените по дистрибуторската мрежа. В Швеция от 14 март е в действие намаление на митото от 1,30 крони за литър (12 евроцента), като към този момент има подготвен проект за подпомагане и справяне с растящите цени на стойност 1,5 милиарда евро. В Германия следва гласуването на така наречен „ федерална отстъпка “, посредством която цената на литър гориво ще се понижи с сред 20 и 30 евро. Фр енското държавно управление отпусна 400 милиона евро помощ за бранша на автомобилния превоз, с които компенсира нарастването в цените на горивата. За тежкотоварни камиони операторите ще получат по 750 евро на камион.  От 1 април транспортните компании ще могат  да получават отстъпка от 15 евроцента на литър от цената на горивото.

Изпълнителният шеф на СМП заключи, че автомобилният отрасъл непрекъснато е изправян пред тежки провокации – пакет „ Мобилност 1 “, директивата за командироване, връщането на камионите на 8 седмици, готвените промени в цените на тол таксите и прочие, които може да преодолее единствено благодарение на държавните институции.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР